Alışveriş

2023 Temmuz Raporu

2023 Temmuz Raporu da oldukça sıkıcı olmaya devam ediyor. Temmuz ayında kdv  ve yakıt zammı bütçeleri ciddi derecede zorlayacağa benziyor. Bu iki kaleme gelen zamlar iğneden ipliğe her şeyi etkileyecek türden zamlar. Bir çok ürüne zam geldi bile, üstelik bu zamlar yıl sonu  enflasyon beklentisini zora sokacak türden zamlar.

Gerçi bu noktada da iki farklı görüş var. Birincisi bahsettiğim gibi bu zamlar enflasyonu tetikleyecek. İkinci görüş ise bu aslında bir önlemdi zaten olan durumu dengelemek için yapıldı.  Fiyatlar bu beklentiden dolayı önden gidiyordu. Bir yerden sonra artık fiyatlar alabileceğimizin çok üstüne çıkmış olacak. İster istemez talep düşecek bu da enflasyonu frenleyecek . Bu zamla birlikte frenlenmek istenmiş olabilir . Sonu nereye varacak birlikte göreceğiz. Fiyatlar sürekli yukarı doğru gidiyor. Alım gücü ise düşmeye devam ediyor. Şimdilik sabit ücretli için işler kötü ama sanırım bu gidişle sıra mal alıp satana gelecek gibi. Her durumdan fayda çıkarıp ürünlere zam yapılıyor. Biz sabit ücretliler ise zam gelmeden alalım diye alımları arttırıyoruz. Fakat alım gücümüz artık ciddi derecede zayıflamaya başladı. Önden alımı bırak artık alımları kısıtlama zamanı geldi. 

Enflasyon ve Faiz Çıkmazı

Faizler 250 puan artışla 17.5 oldu. Sabit ücretli mal alamazsa faizler de artmaya devam eder ve  kredi kısıtlaması da devam ederse sabit ücretli mal alamaz tüccarın elinde de mal kalır. Ekonomi yavaşlar büyüme tahminleri düşer. Nitekim Emre Özpeynirci’nin gazetepencere.com da Otomotivde zor günler başlıyor! başlıkla yazısında bahsettiği üzere 2. el otomotiv  pazarı 6 ay sonra ilk kez Haziran ayında daraldı ve Temmuzda da bu daralma sürüyor. 1. el halen yatırım aracı olarak görülüp alınmaya devam ediyor rekorlar tazeleniyor. Bir yerde bu durum duracak elbette. Ben bu yazıyı hazırlarken dediklerimi destekler nitelikte yeni faiz artırımı kararları geldi. İşte karar

“Merkez Bankası, seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımları kapsamında bir dizi karar aldı. Karara göre, kredi kartı nakit kullanımı ile kredili mevduat hesaplarına uygulanan aylık faiz oranı 2,89’a yükseltildi. Kredi kartı gecikme faizi ise yüzde 2,13 oldu. ” Şeklinde

Kemer sıkma devam ediyor. Talep azalacak ve enflasyon dizginlenecek, hedef bu gibi. Bu alım satımdaki yavaşlama şirketlerimizi etkileyecek bilançolarda bozulmalara sebep olacaktır. Bu son yaşanan ralliden sonra ciddi yükseliş potansiyeli  görmüyorum. Tabi ki öne çıkan şirketler olacaktır. Şirket seçimine dikkat etmek gerek.

Hisse taşımayı bıraktığımı ve mal aldığımı geçen aylardaki yazılarımda anlatmıştım. Şimdilik bu stratejiye devam ediyorum. Umarım tahminlerim gibi olmaz insanların alım gücü artar, alır satar, şirketlerimiz büyümeye devam eder. Bu mecrada önemli olan doğruyu bulmak bilmek değil. Ben haklıyım ben bildim demekten ziyade oluşan duruma ayak uydurmak ve fırsatlardan yararlanmaktır aslolan. Şimdilik genel görüşüm bu yönde oyun planıma göre hareket etmeye devam ediyorum. Gelelim bu ayki finansal duruma.

Borç Oranı ve Nakit Oran

Kısa Vadeli Borç Oranı-2023 TemmuzUzun Vadeli Borç Oranı-2023 Temmuz  Son gelen zamlar ve enflasyon oranını düşününce  borçlanmaya devam ettim. Aslında borç oranım artması gerekti ama  maaşa gelen zamla birlikte  borç oranım azaldı. Geçen ay 6 olan Kısa Vadeli Borç oranı bu ay 7 civarında olması gerekirken 5’e düştü. Yine aynı şekilde uzun vadeli borç oranı da 5’e düştü. Borçları enflasyona ezdirmek ile kast ettiğim şey işte tam olarak bu. Merkez Bankası faiz oranlarını arttırdı sanırım arttırmaya devam edecek borçlanma stratejisinin sonuna gelmek üzereyim. Alınacak kararları izleyip değerlendirerek hareket edeceğim.Nakit Oran-2023 TemmuzGeçen ay olduğu gibi bu ayda nakit oranım sınırda, düşmesini  bekliyordum ama sınırda kalması sevindirdi açıkçası. Ekim itibariyle toparlanmasını hedefliyorum. 2024 başı itibariyle de rahatlama olacaktır. 

Varlık Dağılımı ve Finansal Özgürlük Oranı

Taşınmaz varlıklar hariç nakde çevrilebilir varlık dağılımım bu şekilde. 

Varlık Dağılımı-2023 Temmuz

6 aylık enflasyon rakamları açıklandı. Daha öncede belirttiğim gibi 6. ay ve 12. ayda finansal özgürlük oranı güncellemesi yapacağımı söylemiştim. Bu ay bu oranı yukarı yönlü güncelledim. Enflasyondan dolayı baya bir artış oldu. Finansal özgürlük oranımda ciddi derecede düştü.  Finansal Özgürlük Nedir? adlı yazımda Finansal özgürlük oranının nasıl hesaplanacağından bahsetmiştim. Sizde kendi hedefinizi belirleyebilirsiniz. Ben artık kendi hedefimi açıklamayı düşünmüyorum. Sadece oran paylaşacağım. Şunu söyleyebilirim sadece enflasyon artışı kadar artış yapmıyorum. Günümüz şartlarında alım gücüme göre rahat geçinebileceğim bir rakam belirliyorum. Bundan sonraki raporlarda sadece oran paylaşacağım.

Finansal Özgürlük Oranı-2023 TemmuzSon hedef güncellemesi ile Finansal Özgürlük oranım  %17.4 oldu.  Dramatik bir düşüş oldu :).Alım gücü düşünce ciddi bir hedef artışı yapmak zorunda kaldım. Görüşmek üzere.

“2023 Temmuz Raporu” için 6 yorum

    1. Emeklilik dönemi için hazırlık yapıyorum. Merak etme şimdide yemeye devam ediyorum. Yazılarımı okursan göreceksin. Tek amacı tasarruf olan yemeden içmeden biriktiren biri değilim. Bu yaşlarımız bir daha gelmeyecek ,hayatı ıskalamayalım ama dengeyi de kurmak lazım. Ek gelir sağlayarak bu sorun aşılabilir diye düşünüyorum.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Paylaş
Bağlantıyı kopyala