Finansal Özgürlük

Finansal Özgürlük Nedir?

Finansal Özgürlük Nedir?

Temel hedefimiz olan Finansal Özgürlük tam olarak neyi ifade ediyor. Yabancılar Financial İndependence , Retire Early  kısaca FİRE diyorlar. Öğrendiklerimin bir kısmını yabancı kaynaklardan öğrendim. Sayıları azda olsa güzel Türkçe kaynaklarda yok değil. Kuruluş günlerinden beri takip ettiğim @lattedenborsaya @BayTutumlu @pintidegiltutu1 takip edilebilir güzel bloglar. Yabancılar Bu FİRE hareketiyle diyorlar ki; emekli olmak için öyle 60’lı yaşları beklemek çok zor, hem beklesek bile emekli maaşları yetersiz. Biz erken yaşlarda (20’li 30’lu yaşlar) kemer sıkacağız tasarruf yapacağız ve gereksiz harcamalardan uzak duracağız. Böylece elimize yatırım için para geçmiş olacak. Bunu da güzel yatırımlara yönlendireceğiz. Bileşik getirinin gücüyle yatırımımız kartopu gibi büyüyecek. Bu yatırımlardan gelen pasif gelir , benim harcamaları karşılayacak. Böylece 30 bilemedin 40 yaşında emekli olacağız diyorlar. İşte buna da finansal özgürlük demiş adamlar.

Buraya kadar her şey güzel. Ben borsa ney, finans nedir, yatırım nasıl yapılır  araştırıyorum, öğreniyorum. Ara ara  bu FİRE olayını da görüyorum ama ilgimi çekmiyor. Ben yaparım bu trade işini diyorum. Al-sat hemen kar gelsin, kar cebe yakışır. Kim bekleyecek 10-15 yıl. Uzun süre trade yapmaya devam ettim. Bu trade dönemi ayrı bir yazı konusu. Okumak isterseniz Trade Nasıl Yapılır  yazımda bugüne kadar olan alım satım maceramı anlattım.

Bir yerden sonra geleceği planlamak gerekli. Tekrar incelemeye başladım FİRE olayını. Yabancı ve yerli kaynak araştırmaya başladım. Ben ne yapabilirim nasıl bir yol izleyebilirim yaşım 20 değil ki adamlar gibi yapsam 40 ta emekli olsam mümkün değil. Tasarruf desen zaten hayat şartları gereği mecbur yapıyoruz. Har vurup harman savuracak bir para yok ki ortada :). Yaş ilerledi bizden finansal özgür olmaz dedim. Ama emekli olabilmem için 65 yaşını beklemem lazım. Allah sağlık sıhhat uzun ömür versin , onu da ya göreceğiz ya görmeyeceğiz belli değil :).O zaman zararın neresinden dönersen kardır deyip koyulduk finansal özgürlük yolculuğuna.Karar verdik tamam.Şimdi yeni sorumuz Finansal Özgürük için bana ne kadar para lazım?Bunu nasıl hesaplarım?

Finansal Özgürlük Nasıl Hesaplanır?

Gelelim finansal özgürlük için gerekli olan parayı nasıl hesaplayacağımıza. Orta yaşlardayız düzenli birikim yapıp yatırıma yönlendirsek. Bu parada bileşik getiriyle büyüse acaba finansal özgürlük için bana ne kadar para lazım. Bu konuyla birkaç görüş var. Birincisi %4 kuralı.(Basit Bir Finansal Özgürlük Hesaplama  aracı yaptım. Uygulamaya gitmek için tıklayın.)

Bir örnek vererek anlatayım. Farz edelim ki aylık 12.000 TL  geçim derdi olmadan bana yeter. Bulunduğum yer ve hayat şartlarını düşününce tabi ki lüks bir yaşam olmayacak ama temel gereksinimler için yeterli. Siz bu rakamı kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Peki bu durumda bana yılda ne kadar lazım 12*12.000=144.000 TL

Hiç çalışmadığımızı varsayarsak mevcut birikimim bana yılda en az 144.000 TL pasif gelir sağlamalı ki geçim sıkıntısı yaşamayayım. Tabi bu getiri enflasyon üstü olmalı, Birikimim enflasyon artı 144.000 TL pasif gelir sağlarsa hem değerini korur hem de benim yıllık masraflarımı karşılar. Böylece uzun yıllar çalışmadan yaşayabilirim. Dolayısı ile hangi anaparanın yıllık getirisi enflasyon artı yüzde 4 eder onu bulmalıyız.

144.000/4=36.000 TL   36.000*100=3.600.000 TL ana param olursa finansal özgürlük sağlanmış olur.

Bir başka yol aylık giderin 300 katı kuralı aslında %4 ün benzeri. Bana aylık 12.000 TL’nin yeteceğini düşünüyordum.

12.000*300=3.600.000 TL sonuç aynı.

Emeklilik planı için ilk hedef belli oldu yatırımları 3.600.000 TL’ye ulaştırmak. Peki niye 12.000 TL derseniz. Bu 12.000 TL gelirin yanı sıra başka pasif gelirlerde sağlamak için yatırımlarım oldu. Diğer pasif gelirlerimde gelince bu rakam daha yukarılara çıkacak. Ama ben bu parayı genel yaşam giderleri için değil gezme planlarım için ayırmayı düşünüyorum, o yüzden bu geliri emeklilik planına dahil etmedim.  Aylık harcama limitinin sonu yok biliyorsunuz insan hep daha fazlası daha iyisi olsun ister. Bana ayda 12.000 TL yeterken bazılarına ayda 30.000 TL bile yetmeyebilir. Hayattan ne beklediğiniz  ve yaşam tarzınızla ilgili bir durum. Sizde kendi hedefinizi yaşam standartlarınıza göre belirleyebilirsiniz. Tamam buda halloldu. Yeni sorumuz 🙂 bu anaparayı nasıl biriktireceğiz. Planımız ne olacak.

Emeklilik Planım

Emeklilik Planı
Emeklilik Planı

Evet buraya kadar sorun yoksa devam edelim. Şimdi ayda ne kadar para yatırırsam bugünün parasıyla 3.600.000 TL ye ulaşırım. Yılda %4 reel getiri sağlayarak ayda 10.000 TL birikime yönlendirsem ve bunu 20 yıl boyunca devam ettirsem, hedefe ulaşmış oluyorum.

Şimdi İki sorun var birincisi 20 yıl çok uzun bir süre ve bu süreyi kısaltmanın tek yolu aylık birikimi arttırmak. Bu da yine iki yolla artar tasarruf ve ek gelir ile. Ek Gelir ve Tasarruf  yazımda bu konudan bahsettim dilerseniz okuyabilirsiniz. Aylık birikim miktarımı arttırarak bu süreyi 15 yıla düşürmeyi, hatta yıllık reel getiriyi doğru yatırımlarla %4 üzeri sağlayıp 15 yıldan daha kısa sürede bu hedefe ulaşmayı amaçlıyorum.

Gelelim diğer soruna bırak birikim yapmayı şuan aylık gelirle borçları anca ödüyorum. Yakın tarihte yaşanan enflasyon süreci ortalarında ev kredisi kullandım. Ev alabilmek için arabayı da sattım. Kısa bir süre sonra ihtiyaç kredisi kullanıp ayağımı yerden kesecek yaşı ilerlemiş bir araç aldım. E ev yeni ihtiyaçlar var kredi kartlarına da yüklendik. Enflasyon var  kredi kartı faizleri uygun deyip borçlandık. 2023 yılı başlarından itibaren alımları durdurdum. Ev kredisi hariç borçları azaltıp bitirmeyi planlıyorum. 1 yıl içinde kredi kartı ( kısa vadeli yükümlülükler 🙂 ) borçlarını bitirmeyi hedefliyorum. Kredi Kartını borcu en fazla bir maaş olacak şekilde kullanmaya devam edeceğim. Bu limiti aşacak yeni borçlanma yapmayacağım.3 yıl içinde de ev kredisi hariç ihtiyaç kredilerim bitmiş olacak. Şimdi diyeceksiniz hangi parayla birikim yapacaksın. Anlatacağım …

Borçlar Çok Nasıl Birikim Yapacağım?

Borçlar Çok
Borçlar Çok

Anlattıklarımı kendi ekonomik durumuna benzeten çok olmuştur. Çoğumuz böyle yaşamıyor muyuz? Borçların bitmesini beklersem birikim yapamam. Çünkü borç hiçbir zaman bitmiyor. Bu yüzden bu ay itibariyle aylık gelirin yüzde 5’i kadar bir oranla birikime başlayacağım. Ödemeler dengesini ayarlar ayarlamaz bu oranı yüzde 10’a çıkaracağım. Kısa vadeli yükümlülükler 1 aylık gelirime eşitleninceye kadar bu oranla birikime devam edeceğim. Kredi kartı borç sorunu hallolur hallolmaz birikim oranımı yüzde 30’a çıkaracağım. Asıl hedef ise bu oranı yüzde 60’lar üzerine çıkarmak. Uzun vadeli borçlarım yani ihtiyaç kredilerim 3 yıl içinde azalarak bitecek. Bu süreçte yüzde 30 olan birikim oranımı kredi miktarı azaldıkça kademeli olarak yüzde 60’a çıkarmayı planlıyorum.       

E hani ayda 10.000 TL biriktirecektik. Bu durum ilk birkaç yıl mümkün olmayacak. Borçlar bitsin öyle başlayalım desek o da olmuyor. En iyisi az da olsa başlamak. En fazla 2-3 yıl geç ulaşırız hedefe. Hem kim bilir belki de şansımız yanımızda olur. Yıllık %4  reel getirinden fazla bir getiri ortalaması elde ederek daha erken bile hedefe ulaşabiliriz. Bu ay 2023 Nisan ayıyla birlikte başlıyorum. Dilerseniz Finansal Özgürlük Kararı  yazımı okuyabilirsiniz. Düzenli aralıklarla birikim raporu da yayınlamayı düşünüyorum.

Plan sonunda hedefe ulaşınca hemen işi bırakıp emekli mi olacağım, hayır. Ben boş duramam :). O tarih geldiğinde sağlık durumum yerinde ise ve iş ile ilgili bir sorunum yoksa muhtemelen çalışmaya devam ederim. Farklı bir durum olursa temellerini şimdi attığım yapabileceğim işler var. Anlayacağınız Finansal Özgürlük hedefine ulaştıktan sonra da çalışmaya devam edeceğim ama hangi işi yapmak istiyorsam o işi yapacağım.  O yaştan sonra sevmediğim bir işte , istemediğim iş ortamında bulunmak istemiyorum. Tüm amaç ve gayretin sebebi de bu zaten.

Finansal Özgürlük üzerine güzel Türkçe bloglar var. Onları da takip edebilirsiniz motive olmak için. Bu bloglarda bizim gibi ekonomik şartları olan görmedim. Zaten bu bloğu açmam da ki amaçta bu. Umarım hep birlikte hedeflerimize ulaşırız.

“Finansal Özgürlük Nedir?” için 19 yorum

  1. Geri bildirim: Finansal Özgürlük Kararı | Finansal Özgürlüğe İlk Adım

  2. Çok beğendim yazınızı bizi anlatıyor 3 600 000 TL ile finansal özgürlüğe ulaşmak için bu parayı nasıl değerlendirmemiz gerektiğiyle ilgili yazınızı da merakla bekliyorum. Teşekkür ederim.

    1. İlgi ile takip edeceğimiz bir sayfa. Sizin bahsettiğiniz Baytutumlu, lattedenborsaya, pintidegiltutumluyum hesaplarını takip ederek finanasal özgürlük yolunda belli bir yol aldım. Umarım siz de başkalarının yolunda ışık olursunuz emeklerinize sağlık.

  3. Geri bildirim: Ek Gelir ve Tasarruf | Finansal Özgürlük

  4. İlk yazınızı okumuştum. Panik bile yaptım devamı gelmez diye. Tam hayatıma uygun ve benimle birlikte yürüyecek bir blog olacak umarım. Çünkü çok blog var ama reel durumda değil genelde hedefe ulaşmış insanlar. Bu durum da bize uzak kalmalarına neden oluyor. Ya da biz samimi bulamıyoruz. Umarım devamı gelir. Bunu öğreterek de yaparsınız umarım…

    1. Teşekkür ederim. Evet genelde sonuca ulaşmış yada az kalmış kişiler var. Üstelik bu şekilde sıfırdan başlayan pek yok. Umarım birlikte öğrenir birlikte hedefe ulaşırız.

  5. Geri bildirim: 2023 Haziran Raporu | OVUV

  6. Geri bildirim: 2023 Temmuz Raporu | OVUV

  7. Geri bildirim: Paranın Psikolojisi-Kitap Notları- | OVUV

  8. Selamlar bende sizinle benzer durumdayım, birikim yapmaya 43 yaşında iki sene önce başladım.Sizin gibi kırsal alanda yaşıyorum ve bu sene ek gelir için boş tarlamızda sebze yetiştirmeyi düşünüyorum.Bu konuyla da ilgili yazabilirseniz çok sevinirim.Genelde çiftçiler menmun değil çevremde.
    Yatırımlarım genelde fon ağırlıklı.Portföyün %10 kadar eurobond var.
    Yazdıklarınızı kendime yakın hissettiğim için ilk okuduğum yazınıza yorum yazdım.Gelişmeleri merakla takip edeceğim şimdiden başarılar.

    1. Oğuz bey öncelikle teşekkür ederim. Evet benzer durumdayız. Hayat şartları herkes için aynı değil maalesef. Kesinlikle doğru yoldasınız. Yeni başlayanlara tavsiyem fonlar oluyor. Belli bir bilgi birikimine ulaşmadan kesinlikle hisse senedi yatırımı yapılmamalı. Belli bir bilgiye ulaştıktan sonra küçük oranlarla başlanabilir. Tabi ki bunu yapacak zamanınız var ise. Tarım konusuna gelince ayrıntısı gerçekten çok. Ne yapmayı düşünüyorsunuz, ekipman var mı, pazarlamayı nasıl yapmayı düşünüyorsunuz, Ürün rekabeti var mı gibi bir çok sorunun cevaplanması lazım. Açıkçası ben temettü yatırımı gibi düşünerek, bölgemde en çok yetiştirilen, ürün hakkında hemen herkesin bilgi sahibi olduğu çok yıllıklı ağaç tercih ettim. Kaliteli ürün yetiştirme, hastalık, vb durumlara müdahale için çevreden bilgi alması kolay. Her yıl düzenli getirisi var. İyi para ettiği dönem olduğu gibi az kar ettiği dönemde oluyor. Borsada olduğu gibi birden çok kar getirecek riskli ürün yerine düzenli ama her zaman nakit getiren ürün tercih ettim. Bu kar da çok az olmamalı tabi ki. Çevreyi iyi analiz ederseniz eminim bulursunuz doğru ürünü.

  9. Geri bildirim: 2023 Ağustos Raporu | OVUV

  10. Geri bildirim: 2023 Eylül Raporu | OVUV

  11. Geri bildirim: 2023 Ekim Raporu | OVUV

  12. Geri bildirim: 2023 Aralık Raporu | OVUV

  13. Geri bildirim: Raporlar... | OVUV

  14. Geri bildirim: Temettü Emekliliği | OVUV

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Paylaş
Bağlantıyı kopyala